Hír

img

Digitalizáció a zenében

Beszámoló

2023-01-27 13:00:37

A tehetségprogram keretében működő fúvósegyüttes repertoárja egyre több darabbal gyarapszik.

A próbák alkalmával megismerkedünk a régi korok együtteseinek hangzásvilágával, a zenei darabok stílusjegyeivel, előadásmódjával. Ezek mellett természetesen helyt kapnak az újabb, sőt a legújabb kor, a pop zene egyes darabjai is.  Ez utóbbiak különösen érdekes az együttes tagjai számára, hiszen a rádióból, TV-ből, az internetről hallott ismert slágerek megszólaltatása saját hangszereiken, egyedi élményt nyújt számukra.
Ezeknek a számoknak az előadásához igénybe vesszük a modern technika nyújtotta eszközöket, lehetőségeket is. Megismerkedünk a zenei alappal, ami a játék gazdagabb zenei hangzását segíti, illetve a számítógépes kottaírással. Ez utóbbira azért is van szükség, mert az együttes hangszerösszeállítása annyira egyedi, hogy a számok előadásához szükséges kották szerkesztését is egyénileg kell elvégeznünk. A szólamok megírásakor nem csak a különböző hangszerek fajtája, jellege számít, hogy az éppen fuvola, klarinét, trombita vagy tenorkürt, hanem figyelünk arra is, hogy azokon éppen kik játszanak. Hiszen a szólamok hangterjedelmét, technikai nehézségét elsősorban hozzájuk, az ő tudásszintjükhöz igazítjuk. Mindeközben pedig törekszünk arra, hogy a szám eredeti hangzását is megőrizzük.
Érdekes feladat ez mindannyiunk számára, amit nagy izgalommal és lelkesedéssel igyekszünk megoldani.
A program a Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírta Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott "Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása"  című pályázat keretében zajlik, melyre iskolánk 1,488,000.-Ft támogatást kapott. Az NTP-INNOV-22-0189 program megvalósítása intézményünkben 2022. szeptember 1-től 2023. június 30-ig tart. 




A programról bővebben:

Együtt a reneszánsztól napjainkig

A közös munka kezdete

Digitalizáció a zenében


Még több beszámoló

img

Zeneiskolánk és Spanyolország: Művészetoktatás Határok Nélkül

Beszámoló

2024-04-18 16:00:50

Az Erasmus+ program nem csupán az unió országait összekötő hálózat, hanem egyben kulturális és szakmai párbeszéd lehetősége is. Ezúttal Spanyolországból érkeztek hozzánk zenetanárok, hogy elmélyüljenek a helyi oktatási rendszer és művészetoktatásunk rejtelmeiben.

Bővebben
img

Zeneiskolai együttműködés Szlovákiával

Beszámoló

2024-04-13 20:00:33

A Reményi Ede Zenei Alapfokú Művészeti Iskola az Erasmus+ program keretében látogatást tett Szlovákiába, a Királyhelmeci Alapfokú Művészeti Iskolába.

Bővebben
img

Újabb külföldi együttműködés az Erasmus+ program zászlaja alatt

Beszámoló

2024-03-03 10:00:30

Az Erasmus+ program támogatásával a szlovákiai mellett a lengyelországi zeneiskolával is széleskörű együttműködés indult útjára.

Bővebben

Galéria

Nincs album

Érintett tanszakok

  • Fuvola
  • Klarinét
  • Tenor
  • Trombita