Hír

img

Magyar kultúra napja Nyékládházán

Beszámoló

2020-01-22 17:00:15

Január 22-én különleges gálaműsorral köszöntötte a Magyar kultúra napját Nyékládháza városa.

A „Hogyan is kezdődött?”címet viselő est meghívott vendége dr. Pankucsi Márta jogász- szociológus volt, aki a kezdetek felidézésével beavatta a népes közönséget a jeles ünnep létrejöttének történetébe. Eszerint ifjabb Fasang Árpád zongoraművész megkereste Furmann Imrét azzal az elképzeléssel, hogy január 22-e, a Himnusz születésnapja, váljon a Magyar kultúra napjává. Az ötlet Furmann Imre közbenjárásával, szervezésével meg is valósult, és hagyománnyá vált. 

A róla elnevezett Művelődési Házban nagy sikert aratott az ennek szellemiségében összeállított gálaest, melyben méltó módon működtek közre a Tagintézmény ifjú zeneszerző- zongoristái: Bodnár Bence, Juhász Lili, Jenei Dalma Jázmin, a Nyékládházi Gyermekkórus és énekes szólistái: Gönczi Zsófia, Molnár Virág, Szabó Gréta Eszter, Kerekes Dorina Petra és Magyar Gréta. A színes, változatos műsorban a diákok kompozíciói mellett elhangzott két moldvai népdal, továbbá ősbemutatóként két megzenésített vers, melyekkel Berecki Zita tanárnő fejezte ki tiszteletét Furmann Imre, a Magyar kultúra napja egyik megteremtője előtt.  A rendezvényt Nyékládháza dalának, Berecki Zita alkotásának részlete zárta: „Virágzik e városban művészet és tudomány…”
Büszke lehet az a település, amely híres szülötte, Furmann Imre révén ilyen közvetlenül és erősen kötődik a Magyar kultúra napjához, és amely helyi tehetségeivel ilyen emlékezetes gálaesttel köszöntheti azt.



A képek forrása: Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár facebook oldala


Még több beszámoló

img

Újabb külföldi együttműködés az Erasmus+ program zászlaja alatt

Beszámoló

2024-03-03 10:00:30

Az Erasmus+ program támogatásával a szlovákiai mellett a lengyelországi zeneiskolával is széleskörű együttműködés indult útjára.

Bővebben
img

Zeneiskolai Együttműködés Szlovákiával a Fenntarthatóság, Digitalizáció és a Populáris zene Jegyében

Beszámoló

2024-02-09 10:00:25

A Reményi Ede Zenei Alapfokú Művészeti Iskola az Erasmus+ Program keretében izgalmas fejezetet nyitott a nemzetközi szakmai együttműködések terén, miután sikeresen felvette a kapcsolatot a Királyhelmeci Alapfokú Művészeti Iskolával Szlovákiában. A kapcsolatfelvételt követően iskolánk küldöttsége szívélyes fogadtatásban részesült a szlovákpartnerintézményben, ahol megegyezés született a közös szakmai munka irányelveiről.

Bővebben
img

Sikeresen zárultak a félévi meghallgatások a Reményi Ede Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában

Beszámoló

2024-01-26 10:00:58

A 2023/2024-es tanév félévi meghallgatásai január közepén zajlottak Emődön és Nyékládházán.

Bővebben

Galéria

Nincs album

Érintett tanszakok

  • Zongora

Érintett együttesek

  • Énekkar